![]() | Bebeğinizin diş hekimine ilk defa gidişinden önce ne olacağını bilmesinde yarar vardır. Bu deneyimi tanıtmak için resimli bir kitap işe yarayabilir. İlk ziyaret için en ideal zaman bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki altı aydır. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlığı hakkında bilgi edinerek ortaya çıkacak problemleri başlamadan önlemek mümkün olacaktır. |
Bebeğinizi diş hekimi muayenehanesine alıştırmanın bir başka iyi yolu da kendiniz için ya da diğer kardeşleri için muayenehaneye giderken onu da bir ya da iki kere yanınızda götürmektir. Bu yolla, kendisi için gitme zamanı geldiğinde ne ile karşılaşacağını öngörebilir olacaktır. Ve çocuklar için öngörmek demek rahat olmakla eşdeğerdir.
Çocuğunuza diş tedavisinin hiçbir korkulacak yanı olmadığını anlatırsanız, kolaylıkla diş hekimine götürebilirsiniz.
İLK DİŞ MUAYENESİNE HAZIRLIK
Çocuğunuzu diş hekimine götürmeden önce yapılacak işlem hakkında bilgi edinmek en doğru yöntem olacaktır. Genelde dişlerde çok büyük oyuklar oluşmadan ve şiddetli ağrılar başlamadan diş hekimine başvurmak tedavinin hem çocuk hem de hekim açısından daha kolay olmasını sağlar. Çocuğu tedavi konusunda doğru bilgilendirmek, korkusunu yenmek ve güvenini kazanmak açısından önemli olacaktır.
![]() | İLK DİŞ MUAYENESİ Çocuğunuzda henüz çürük ve ağrı olmadan diş hekimiyle tanışıp rutin sohbet ve kontrol ziyaretinde bulunulması, toplumdaki diş hekimi korkusunun çocuklara geçmesinin önlenmesi bakımından büyük önem taşır. |
BUNLARA DİKKAT EDİN
1) Bu ilk ziyarette bebeğinizle ilgili sağlık bilgilerini yanınızda götürmeyi unutmayın. Çocuğun diş hekimine götürülmesi bir ceza anlamı taşımamalıdır. Tam aksine çocuğa diş hekimine severek gideceği bir ortam yaratılmalıdır.
2) Dikkat edilmesi gereken başka bir konu da, diş hekimine gitme ile çocuğun maruz kalacağı ağrı olayı arasında bir çağrışım uyandırmamaktır. Ancak, çocuğa " Dişin hiç ağrımayacak" diyerek onu yanıltmak; ilerideki tedavileri güçleştirir.
3) Diş hekimi ile çocuğun iyi bir diyalog kurması, çocuğun korkusunu yenmesine yardımcı bir faktördür. Bunun için diş hekiminin sorduğu sorulara çocuğun kendisinin yanıt vermesine izin verin.
4) Diş hekimi sakin olmalı ve çocuğunuza arkadaşça yaklaşmalı ve ağzını, diş etlerini ve dişlerini detaylı olarak incelemelidir. Diş hekimi ya da yardımcısı bebeğinizin dişlerini gayet yumuşak bir şekilde temizleyip, çocuğa uygun bir yaklaşımla diş fırçalamanın doğru yolunu gösterebilir.
5) Ve gerekirse koltuğa onu kucağınıza alarak oturmaya da hazır olun. Çünkü bu ona kendini rahat hissettirecektir. Diş hekimi ziyareti en başından başlayarak olumlu bir deneyim olmalıdır.